Anadolu University, Graphic Design, Eskisehir,Turkey  
  View Project
 
School Directory

Project. Organik Tipografi

Amaç. Organik olarak biçimlendirilmiş tipografiler kullanarak kavram, duygu ve mesajlarımızı iletmeye çalışmak

Tasarlanacak Parçalar. Yaygınlaşan yazı karakterleri sıkça kullanılır hale geldi ve sıradanlaştı. Artık duygusal mesajlar vermek isteyen tasarımcılar aynı el yazısı temelli karakteri, ciddi konuları, yalın mesajlar halinde iletmek isteyenler ise aynı serifsiz yazı karakterini kullanmaya başladı. Ancak benzer biçimlerden sıyrılmanın bir yolu da, el ile bir tipografi yaratmak, kaligrafik arayışlara girmek, hatta organik biçimlerden faydalanarak hareketli, anlık harf formları yaratmak. Görsel çevremizi kuşatan, bilgisayar kokan tasarımların arasında, bu tip organik tipografi uygulamaları fark yaratıyor artık günümüz görsel ortamında.

Bu projede tasarımcılar, organik olarak biçimlendirilmiş tipografiler kullanarak kavram, duygu ve mesajlarımızı iletmeye çalıştılar.
Deneyerek, ezberleri bozup formları dönüştürerek, biçimlerin olanaklarını tipografi ve kaligrafi ufkundan yeniden keşfederek. Belleklerinde var olanların ötesinde, arayarak, yanılarak, ilişkiler yaratarak harf biçimleri oluşturulmaya çalıştı öğrenciler, tüm gördükleriniz fırtınalı bir yolculuk macerasının sonuçları aslında...

50x70 cm boyutlarında oluşturulan tipografik yapının tümünü yansıtan büyük harf, küçük harf, rakamlar ve noktalama işaretlerinden oluşan karakter seti (300dpi, CMYK, jpeg),720x576 pixel ölçülerinde 45 saniyelik, oluşturulan organik biçimlerin ruhuna uygun deneysel film (Quicktime)

Ölçü. 50x70 cm boyutlarında afiş tasarımı (300dpi, CMYK, jpeg)

Zamanlama. Bir Ay

 
View project
   

Tevfik Fikret Uçar, 1966 yılında, İstanbul'da o gün başladı yolculuk... O gün bu gün, adının hakkını vermeye çalışıyor… (Fikret: Düşünme, fikir, zihin, akıl; düşünceye dalma.) Önce Maçka Meslek Lisesi'nde Boya ve Dekorasyon Bölümü'nde meslek öğreneyim dedi, sonra asıl mesleğinin öğrenmek olması gerektiğini anladı. Görünen her şeyin kendine has bir macerası olduğu fikri başına dert oldu gitgide. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Grafik Eğitimi alırken, her öğrendiğinde ne kadar bilmediğini kavradı. 1987 yılında mezun oldu.

Ajanslarda kaşarlanmanın ardından mezuniyet sonrası Eskişehir'de bir hayalin peşinden koştu, yeni kurulan bir sanat ve tasarım okulunun neferi olacaktı… Hem de Anadolu'nun tam ortasında… İsviçre'de, Art Center College of Design'da (E) ilk Türk öğrenci olarak görsel iletişim eğitimi aldı. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'nde öğreterek öğrenmek çok heyecanlıydı. Amerika, Belçika, Almanya, Çin, Kıbrıs gibi farklı yerlerde bildiklerini paylaştı.

O ilk günün üstünden 38 sene sonra, adının önüne “profesör” ibaresini koydular, hala alışmaya çalışıyor... Binlerce kişi “Görsel İletişim ve Grafik Tasarım” isimli kitabını alıp bildiklerini ve düşündüklerini paylaşma nezaketini gösterdi. Adını bildiği ve bilmediği pek çok hocası ve öğrencisi oldu. 10 yıldır, Evren adındaki hayatında karşına çıkan en güzel projeyle uğraşıyor. Bölüm Başkanlığını yaptığı Grafik Bölümü'nün girişinde şöyle yazıyor… “Kelimelerle konuşur kavramlarla anlaşırız, grafik tasarım bu kavramların biçimlere dönüşmüş halidir”…

For anyone interested in addition examples of student designs,
visit http://vimeo.com/17840085.

grafik.home.anadolu.edu.tr/grafik/Graphic.html

English version

Return to top

G.V. Sreekumar
Typefaces:
Personal Preferences